Čo je potravinová intolerancia?
Aká je jej odlišnosť od potravinovej alergie?
Potravinová intolerancia nie je alergiou v pravom slova zmysle.
Často sa jej hovorí pseudoalergia. Pravá potravinová alergia je spôsobená imunitnou reakciou organizmu, pričom potravinová neznášanlivosť je spôsobená inými faktormi, napríklad rôznymi metabolickými poruchami alebo dedičnými faktormi.
Potravinová intolerancia (PI) alebo inak povedané neznášanlivosť je záludná pre svoju schopnosť maskovať sa vo forme iných chorobných prejavov. Je preto prehliadnuteľná lekármi a veľmi často nepostrehnutá a neodhalená. Jej diagnostike a výskumu sa nevenuje toľko pozornosti, koľko by si zaslúžila napriek množstvu chorobných príznakov a závažných zdravotných komplikácií, ktoré spôsobuje. Pacienti trpiaci potravinovou intoleranciou si zväčša neuvedomujú pravú podstatu svojich ochorení a nevedia sa chrániť, nakoľko schopnosť potravinovej intolerancie prejavovať sa rôznymi symptómami mätie nielen ich, ale aj špecialistov lekárov. Všetko sa to deje preto, že chýba informovanosť v tejto oblasti.
intolerancia je plíživá nemoc, ktorú si pacient nemusí vôbec uvedomovať vo svojom tráviacom trakte i celé roky, no môže sa prejavovať úplne inak, formou rôznych iných bolestivých prejavov, zníženou imunitou, chronickými chorobami, zápalmi, kožnými prejavmi, kĺbovými komplikáciami a podobne.
PotravinováNajcharakteristickejšou črtou je rôznorodosť chorobných príznakov, v čom spočíva celá záludnosť problému potravinovej intolerancie.
Potravinová intolerancia má nesporný negatívny vplyv na rodinný, pracovný i spoločenský život jednotlivca. V prípade, že potravinová intolerancia zasahuje priamo zažívací trakt, pacient si tak môže byť vedomý tejto abnormality po požití potravín, avšak pri spomalených reakciách na nežiaduce potraviny sa tieto negatívne vplyvy prejavia až o 2-3 dni.